>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws

VISNIEUWS

xxxx

204
SAMEN VISSEN-UITJES IN 2023

Vanuit het Samen VISsen-project zijn in 2023 meer dan 200 speciale visuitjes voor bewoners van zorgcentra georganiseerd. Sportvisserij Nederland is trots dat het programma – dat draait op honderden vrijwilligers van hengelsportverenigingen – een stijgende lijn vertoont. De maatschappelijke waarde van de sportvisserij wordt via dit unieke project bovendien mooi onder de aandacht van het grote publiek gebracht.

Waar Samen VISsen in 2021 nog voorzichtig begon met 64 uitjes, stonden de deuren van zorgcentra in 2022 wagenwijd open. Met 171 visuitjes werd in dat jaar het aantal visuitjes bijna verdrievoudigd. Ook in 2023 is het Samen VISsen-programma verder gegroeid tot maar liefst 204 visuitjes bij 93 verschillende zorgcentra, met in totaal meer dan 1.579 deelnemers. 

NIET VANZELFSPREKEND
Aan de waterkant genieten van de natuur, een praatje maken en tegelijkertijd in spanning afwachten of de dobber ondergaat: voor veel bewoners van zorgcentra is dit niet meer vanzelfsprekend. Naast de bewoners vindt ook het personeel van de zorgcentra het daarom fantastisch dat de hengelsport deze uitjes organiseert. Zorgbegeleider Angela Witteveen van de Haagse Wijk- en Woonzorg: “Ik merk dat onze bewoners vrolijk worden van het vissen. Dat ze het naar hun zin hebben. Ze zitten gelijk op de praatstoel en er komen gewoon heel veel mooie herinneringen naar boven. Dat is gewoon genieten, ook voor ons als begeleiders.” 

IN CONTACT MET ZORGCENTRA
Afgelopen jaar zijn 42 Samen VISsen-coaches vol enthousiasme aan de slag gegaan met het organiseren van deze visuitjes bij zorgcentra. Dit zijn de coördinatoren vanuit de lokale hengelsportvereniging. Deze begeleiden – samen met een team van enthousiaste vrijwilligers – de deelnemers aan de waterkant en helpen ze bij het vissen. Voor zorgcentra is meedoen aan Samen VISsen gratis. De hengelsportverenigingen worden ondersteund door de federaties en Sportvisserij Nederland met onder meer hengelmateriaal en een vergoeding.

NIEUW BNRZ-RECORD HOUTING: 57 CM

Eind oktober ving Kevin de Peuter in het Haringvliet een houting van maar liefst 57 centimeter. Dankzij goede meetfoto’s kon hij een geldige recordclaim indienen bij de recordcommissie van de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen (BNRZ).

Kevin ving de recordvis aan een shad, tijdens het roofvissen vanuit de boot. Met zijn vangst heeft hij het vorige record voor deze bijzondere vissoort – die gedurende zijn levenscyclus van en naar zee trekt – twee centimeter scherper gezet. De vangstlocatie is typisch voor de houting: die komt in Nederland voor in de grote rivieren en daarmee in verbinding staande grote wateren zoals het IJssel- en Markermeer. Daar nemen de hengelvangstmeldingen van Coregonus oxyrinchus de laatste tien jaar flink toe. 

SOORTEN SAMENGEVOEGD
Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat er geen onderscheid bestaat tussen de Noordzeehouting (Coregonus oxyrinchus) en grote marene (Coregonus lavaretus). Het betreft dezelfde soort en daarom schaart de BRNZ alle recordclaims voor de houting en de grote marene onder de houting. Overigens kan Kevin’s record zeker nog worden verbroken: bij visstandonderzoek zijn al exemplaren tot 61 cm gevangen. Een overzicht van alle BNRZ-records en hoe je een geldige recordclaim precies indient, lees je op www.brnz.nl.

concrete resultaten

De komende vier jaar wil ‘De Rijn Verbindt’ onder andere de volgende concrete resultaten behalen:

  • Minder plasticvervuiling door opruimacties (min. 200 vuilniszakken per actie?);

  • Inzicht krijgen in oplossingen voor de plasticvervuiling (analyse van circa 40.000 stuks plastic);

  • Inzicht in oplossingen voor visschade door de scheepvaart;

  • Uitzet van 300.000 larven van de elft (Alosa alosa) en 500 juvenielen van de steur (Acipenser sturio) in de Rijn;

  • Ruimte voor de ontwikkeling van ca. 15 hectare rivierbos bij Berg en Dal;

  • Rivierhout als leefomgeving voor waterorganismen op twee locaties langs de Rijn in Duitsland;

  • Circa 1,5 km ‘levende dijken’ met een hogere biodiversiteit in Duitsland;

  • Verbeterde waterhuishouding in de grensoverschrijdende Corridor Niederrhein-Rijnstrangen (ca. 300 ha);

  • Een toekomststrategie voor een gezonde, groene, levende Rijn.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een Interreg-subsidie. Meer informatie vind je op www.derijnverbindt.nl

DUITS-NEDERLANDSE SAMENWERKING:
DE RIJN VERBINDT

Het internationale Interreg-project De Rijn Verbindt is officieel gestart. Daarin werken tien Duitse en Nederlandse organisaties – waaronder Sportvisserij Nederland – de komende vier jaar samen aan een gezonde, groene en levende Rijn.

Voordat hij in zee uitmondt, stroomt de Rijn door Duitsland en Nederland. Daarom slaan beide landen de handen ineen om samen grensoverschrijdend te zorgen voor een betere balans tussen mens en natuur in de rivier. Dat is hard nodig, want de impact van de mens op het riviersysteem en de visstand neemt toe. Dit overkoepelende project heeft als doel om de biodiversiteit van de Rijn te vergroten en deze rivier beter bestand te maken tegen klimaatverandering. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer Rijkswaterstaat, Rheinischer Fischereiverband von 1880 (Duitse sportvisorganisatie), stichting ARK Rewilding Nederland en RAVON.

ACTIVITEITEN
De belangrijkste activiteiten van De Rijn Verbindt zijn het herstel van trekvissen (o.a. uitzetten elft en steur), een studie naar de mogelijke schadeoorzaken van (knak)aal, onderzoek naar plastic en opruimacties. Sportvisserij Nederland deelt haar kennis in dit internationale samenwerkingsproject en zet zich actief in voor de voornoemde activiteiten. Zo worden samen met Landesfischereiverbandwestfalen und Lippe e.V sportvissers betrokken om het zwemgedrag van vissen in de Oude IJssel – een zijrivier van de Rijn – in kaart te brengen. Sportvissers helpen daarnaast bij het in kaart brengen van beschadigde alen (zogenaamde ‘knakalen’).

EU-BESLUIT IN 2024

Naar verwachting besluit de Europese Commissie begin 2024 over een volledig gebruiks- en verkoopverbod van vislood in de EU, op advies van de European Chemical Agency. Die stelt voor om de verkoop en het gebruik van lood in visgewichten en kunstaas te verbieden, met een overgangsperiode van drie jaar voor gewichten tot 50 gram en van vijf jaar voor gewichten vanaf 50 gram. De internationale hengelsportbranche houdt zich aan de huidige wetgeving en produceert nu nog vooral loodgewichten. Dit vertaalt zich in het huidige aanbod van hengelsportspeciaalzaken. De overgangstermijnen van drie en vijf jaar geven de markt de ruimte om alternatieven (door) te ontwikkelen. Omdat een Europees loodverbod in de lucht hangt, is Sportvisserij Nederland in gesprek met de marktpartijen om ervoor te zorgen dat er goede loodalternatieven op de markt komen die loodvrij vissen bespoedigen.

CIJFERS, FEITEN EN CONTEXT

Sportvisserij Nederland stimuleert het loodvrij vissen al jaren, én met succes: uit onderzoek blijkt dat het aantal sportvissers dat loodvrij vist de afgelopen jaren ruim is verdubbeld. Daar komt bij dat er jaarlijks al honderden ‘loodvrije’ viswedstrijden en evenementen zoals jeugdcursussen en vislessen worden georganiseerd. Ook via inruilacties en loodvrije pilotgebieden wordt door de hengelsport zelf al volop ingezet op de transitie naar een loodvrije sportvisserij. Dit met inachtneming dat loodverlies door sportvissers op het binnenwater met zo’n 8 ton per jaar veel lager ligt dan de eerder aangenomen 54 ton. In tegenstelling tot andere stoffen overschrijdt lood in 0% van de Nederlandse waterlichamen de norm.

Onlangs heeft de Stichting Gezond Water gemeenten in heel Nederland benaderd met het verzoek om loodgebruik door sportvissers lokaal te verbieden. Een onhaalbaar initiatief dat bovendien op de muziek vooruitloopt: samen met de overheid wordt door Sportvisserij Nederland al hard gewerkt aan een volledig loodvrije sportvisserij in 2027 via Europese maatregelen.

Lood is een zwaar metaal, wat schadelijk is voor mens en milieu en daarom wil de sportvisserij hier zelf ook van af. De Europese Commissie besluit in 2024 over een volledig gebruiks- en verkoopverbod voor vislood in de EU per 2027. Nu al lokaal een loodverbod instellen – waartoe gemeenten worden opgeroepen – is echter niet realistisch. Daarbij wordt namelijk totaal geen rekening gehouden met wat op korte termijn haalbaar is voor de handel, de consument en de handhaving.

LOODVRIJ STIMULEREN
Vanuit de door Sportvisserij Nederland en het Rijk ondertekende Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij Loodvrij 2022-2024 ligt de focus nu op de bewustwordingscampagne richting sportvissers over de gevolgen van loodgebruik voor mens en milieu. Dit vervolg op de Green Deal Sportvisserij Loodvrij zet in op het actief stimuleren van het gebruik van loodalternatieven. Sportvissers houden van de natuur, staan open voor loodvrij vissen en doen dit ook steeds meer. Maar voor het instellen van een lokaal loodverbod is het nog te vroeg: dat leidt nu tot ongewenste versnippering van regels en vergunningsvoorwaarden, met veel verwarring en onduidelijkheid bij zowel de sportvisser als handhaver tot gevolg. Een lokaal loodverbod leidt bovendien nog niet tot minder loodgebruik door sportvissers, zo wordt onderschreven door een onafhankelijke studie in opdracht van het ministerie van LNV. Sportvissers kunnen nu immers nog altijd lood aanschaffen. 

BRIEF NAAR GEMEENTEN
Sportvisserij Nederland heeft alle gemeenten daarom via een brief opgeroepen op om niet eenzijdig een loodverbod in te stellen. In plaats daarvan vraagt zij de gemeenten om bij te dragen aan de uitgebreide stimuleringscampagne om het loodgebruik verder terug te dringen. Tegelijkertijd roepen we sportvissers op om goed in de gaten te houden of er in hun gemeente een loodverbod op de agenda staat of komt. Is dit het geval? Neem dan contact op met het bestuur van jouw hengelsportvereniging, zodat die actie kan ondernemen richting de gemeente. Verenigingen kunnen daarbij voor ondersteuning een beroep doen op de verenigingsadviseur van de betreffende hengelsportfederatie.

ONLINE ZOEKFUNCTIE
In afwachting van een Europees verbod blijft Sportvisserij Nederland zich actief inzetten voor de transitie naar een loodvrije hengelsport. Zo wordt gewerkt aan een online zoekmogelijkheid in het assortiment aan loodvrije werp- en visgewichten van Nederlandse webshops. Hieruit blijkt dat het aanbod al behoorlijk is gegroeid, maar nog niet toereikend is. Deze nieuwe zoekfunctie – bedoeld voor de sportvisser c.q. consument – wordt op korte termijn gelanceerd en zal actief worden gepromoot richting sportvissers. Verder wordt door Rijkswaterstaat, Sportvisserij Nederland en Transitiebureau D&B onderzocht hoe de ‘adoptie’ van loodalternatieven door sportvissers kan worden versneld. Lees alles over loodvrij vissen op www.sportvisserijloodvrij.nl

UITKOMSTEN LEZERSONDERZOEK

In september heeft Bureau de Uitkomst een lezersonderzoek uitgevoerd onder de lezers van Hét VISblad. Dit om hun mening over het blad te peilen en hen te polsen over de digitale versie van dit magazine. De belangrijkste resultaten uit het onderzoek lichten we in dit artikel kort toe.

Voor het lezersonderzoek zijn 37.000 lezers benaderd. Mensen met een particulier abonnement (7.000), lezers die het blad via hun vereniging krijgen (10.000) en mensen die het magazine twee keer per jaar ontvangen omdat ze de (kleine) VISpas hebben (20.000). Zij kregen een kwantitatieve online vragenlijst voorgelegd over diverse aspecten van Hét VISblad. Daaruit blijkt dat vrijwel iedereen die het blad ontvangt dit ook leest. Diegenen die het blad bij de VISpas ontvangen, doen dit iets minder vaak dan de anderen. Leeftijd en hoe vaak men vist hebben daarbij nauwelijks invloed op hoeveel iemand van het blad leest. Ongeveer de helft van de exemplaren van Hét VISblad wordt behalve door de abonnee ook nog door anderen gelezen (kinderen, partner of andere familieleden).

POSITIEVE SCORES
Vistechnische artikelen zijn duidelijk favoriet bij de lezers. Ook de rubrieken ‘Visnieuws’ en ‘Wist je Dat?’ scoren hoog. De rubrieken ‘Spraakwater’, ‘Vuurdoop’ en met name ‘Wedstrijdvissen’ worden minder gelezen. Opvallend is dat bij de vistechnische verhalen lezers zowel pleiten voor meer basisartikelen als voor artikelen met meer tips voor gevorderden. Tevens geven sommige sportvissers maar geïnteresseerd te zijn in één vistechniek. Het overgrote deel van de lezers vindt Hét VISblad prettig leesbaar. Ook zijn ze tevreden over de vormgeving, fotografie, illustraties en cover: die worden elk met een acht als rapportcijfer beoordeeld.

PRINT EN ONLINE
Hét VISblad wordt per post naar de abonnees verstuurd en is sinds kort ook als digitaal magazine beschikbaar. Die laatste variant is minder populair: de printversie heeft (nog) duidelijk de voorkeur, bij alle soorten lezers. Leeftijd speelt hierbij wel een rol: hoe jonger de lezer, hoe minder negatief deze staat ten opzichte van het digitaal ontvangen van Hét VISblad. De combinatie van print en online scoort over het algemeen wel goed. Die route slaan we op dit moment dan ook in, zodat abonnees iedere editie op twee manieren kunnen lezen. Tenslotte willen we alle deelnemers aan het onderzoek hartelijk bedanken voor hun waardevolle feedback.

Check al het wedstrijdnieuws

DUBBELSLAG ORANJE BIJ WK KUSTVISSEN

Bij het WK Kustvissen in Italië hebben de Nederlandse mannen voor een sensatie gezorgd door het goud te veroveren. Het oranje feest werd nog groter door de individuele wereldtitel die Frank Peene behaalde – de tweede in zijn carrière.

Op de Siciliaanse stranden waren alle ogen gericht op de Zuid-Europese landen, maar verraste Team Holland iedereen door er met het goud vandoor te gaan. “Bij de bookmakers stonden landen als Italië, Spanje en Kroatië bovenaan het lijstje. Zij zijn vertrouwd met de specifieke vistechnieken aan de Middellandse Zee, wij niet. Daarom is deze prestatie echt fantastisch”, prijst bondscoach Rob Punselie zijn ploeg die bestaat uit Marijn Gabriëlse, Kees Gillissen, Erik Hollestelle, Rico ’t Mannetje, Joeri Minderhoud, Frank Peene en assistent coach Ricardo Kalle.

INDIVIDUEEL GOUD
Verder was er ook individueel succes voor Frank Peene. Die wist zich heel knap naar de bovenste trede van het erepodium te vissen. Peene: “We hebben altijd geloofd in ons eigen kunnen en ons niet van de wijs laten brengen. Het is een geweldige teamprestatie, waar ik een extra gouden randje aan heb kunnen toevoegen.”

VISNIEUWS

>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws

Waar Samen VISsen in 2021 nog voorzichtig begon met 64 uitjes, stonden de deuren van zorgcentra in 2022 wagenwijd open. Met 171 visuitjes werd in dat jaar het aantal visuitjes bijna verdrievoudigd. Ook in 2023 is het Samen VISsen-programma verder gegroeid tot maar liefst 204 visuitjes bij 93 verschillende zorgcentra, met in totaal meer dan 1.579 deelnemers. 

NIET VANZELFSPREKEND
Aan de waterkant genieten van de natuur, een praatje maken en tegelijkertijd in spanning afwachten of de dobber ondergaat: voor veel bewoners van zorgcentra is dit niet meer vanzelfsprekend. Naast de bewoners vindt ook het personeel van de zorgcentra het daarom fantastisch dat de hengelsport deze uitjes organiseert. Zorgbegeleider Angela Witteveen van de Haagse Wijk- en Woonzorg: “Ik merk dat onze bewoners vrolijk worden van het vissen. Dat ze het naar hun zin hebben. Ze zitten gelijk op de praatstoel en er komen gewoon heel veel mooie herinneringen naar boven. Dat is gewoon genieten, ook voor ons als begeleiders.” 

IN CONTACT MET ZORGCENTRA
Afgelopen jaar zijn 42 Samen VISsen-coaches vol enthousiasme aan de slag gegaan met het organiseren van deze visuitjes bij zorgcentra. Dit zijn de coördinatoren vanuit de lokale hengelsportvereniging. Deze begeleiden – samen met een team van enthousiaste vrijwilligers – de deelnemers aan de waterkant en helpen ze bij het vissen. Voor zorgcentra is meedoen aan Samen VISsen gratis. De hengelsportverenigingen worden ondersteund door de federaties en Sportvisserij Nederland met onder meer hengelmateriaal en een vergoeding.

Vanuit het Samen VISsen-project zijn in 2023 meer dan 200 speciale visuitjes voor bewoners van zorgcentra georganiseerd. Sportvisserij Nederland is trots dat het programma – dat draait op honderden vrijwilligers van hengelsportverenigingen – een stijgende lijn vertoont. De maatschappelijke waarde van de sportvisserij wordt via dit unieke project bovendien mooi onder de aandacht van het grote publiek gebracht.

SAMEN VISSEN-UITJES IN 2023
204

Eind oktober ving Kevin de Peuter in het Haringvliet een houting van maar liefst 57 centimeter. Dankzij goede meetfoto’s kon hij een geldige recordclaim indienen bij de recordcommissie van de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen (BNRZ).

Kevin ving de recordvis aan een shad, tijdens het roofvissen vanuit de boot. Met zijn vangst heeft hij het vorige record voor deze bijzondere vissoort – die gedurende zijn levenscyclus van en naar zee trekt – twee centimeter scherper gezet. De vangstlocatie is typisch voor de houting: die komt in Nederland voor in de grote rivieren en daarmee in verbinding staande grote wateren zoals het IJssel- en Markermeer. Daar nemen de hengelvangstmeldingen van Coregonus oxyrinchus de laatste tien jaar flink toe. 

SOORTEN SAMENGEVOEGD
Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat er geen onderscheid bestaat tussen de Noordzeehouting (Coregonus oxyrinchus) en grote marene (Coregonus lavaretus). Het betreft dezelfde soort en daarom schaart de BRNZ alle recordclaims voor de houting en de grote marene onder de houting. Overigens kan Kevin’s record zeker nog worden verbroken: bij visstandonderzoek zijn al exemplaren tot 61 cm gevangen. Een overzicht van alle BNRZ-records en hoe je een geldige recordclaim precies indient, lees je op www.brnz.nl.

NIEUW BNRZ-RECORD HOUTING: 57 CM

De komende vier jaar wil ‘De Rijn Verbindt’ onder andere de volgende concrete resultaten behalen:

  • Minder plasticvervuiling door opruimacties (min. 200 vuilniszakken per actie?);

  • Inzicht krijgen in oplossingen voor de plasticvervuiling (analyse van circa 40.000 stuks plastic);

  • Inzicht in oplossingen voor visschade door de scheepvaart;

  • Uitzet van 300.000 larven van de elft (Alosa alosa) en 500 juvenielen van de steur (Acipenser sturio) in de Rijn;

  • Ruimte voor de ontwikkeling van ca. 15 hectare rivierbos bij Berg en Dal;

  • Rivierhout als leefomgeving voor waterorganismen op twee locaties langs de Rijn in Duitsland;

  • Circa 1,5 km ‘levende dijken’ met een hogere biodiversiteit in Duitsland;

  • Verbeterde waterhuishouding in de grensoverschrijdende Corridor Niederrhein-Rijnstrangen (ca. 300 ha);

  • Een toekomststrategie voor een gezonde, groene, levende Rijn.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een Interreg-subsidie. Meer informatie vind je op www.derijnverbindt.nl

concrete resultaten

Het internationale Interreg-project De Rijn Verbindt is officieel gestart. Daarin werken tien Duitse en Nederlandse organisaties – waaronder Sportvisserij Nederland – de komende vier jaar samen aan een gezonde, groene en levende Rijn.

Voordat hij in zee uitmondt, stroomt de Rijn door Duitsland en Nederland. Daarom slaan beide landen de handen ineen om samen grensoverschrijdend te zorgen voor een betere balans tussen mens en natuur in de rivier. Dat is hard nodig, want de impact van de mens op het riviersysteem en de visstand neemt toe. Dit overkoepelende project heeft als doel om de biodiversiteit van de Rijn te vergroten en deze rivier beter bestand te maken tegen klimaatverandering. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer Rijkswaterstaat, Rheinischer Fischereiverband von 1880 (Duitse sportvisorganisatie), stichting ARK Rewilding Nederland en RAVON.

ACTIVITEITEN
De belangrijkste activiteiten van De Rijn Verbindt zijn het herstel van trekvissen (o.a. uitzetten elft en steur), een studie naar de mogelijke schadeoorzaken van (knak)aal, onderzoek naar plastic en opruimacties. Sportvisserij Nederland deelt haar kennis in dit internationale samenwerkingsproject en zet zich actief in voor de voornoemde activiteiten. Zo worden samen met Landesfischereiverbandwestfalen und Lippe e.V sportvissers betrokken om het zwemgedrag van vissen in de Oude IJssel – een zijrivier van de Rijn – in kaart te brengen. Sportvissers helpen daarnaast bij het in kaart brengen van beschadigde alen (zogenaamde ‘knakalen’).

DUITS-NEDERLANDSE SAMENWERKING:

DE RIJN VERBINDT

EU-BESLUIT IN 2024

Naar verwachting besluit de Europese Commissie begin 2024 over een volledig gebruiks- en verkoopverbod van vislood in de EU, op advies van de European Chemical Agency. Die stelt voor om de verkoop en het gebruik van lood in visgewichten en kunstaas te verbieden, met een overgangsperiode van drie jaar voor gewichten tot 50 gram en van vijf jaar voor gewichten vanaf 50 gram. De internationale hengelsportbranche houdt zich aan de huidige wetgeving en produceert nu nog vooral loodgewichten. Dit vertaalt zich in het huidige aanbod van hengelsportspeciaalzaken. De overgangstermijnen van drie en vijf jaar geven de markt de ruimte om alternatieven (door) te ontwikkelen. Omdat een Europees loodverbod in de lucht hangt, is Sportvisserij Nederland in gesprek met de marktpartijen om ervoor te zorgen dat er goede loodalternatieven op de markt komen die loodvrij vissen bespoedigen.

CIJFERS, FEITEN EN CONTEXT

Sportvisserij Nederland stimuleert het loodvrij vissen al jaren, én met succes: uit onderzoek blijkt dat het aantal sportvissers dat loodvrij vist de afgelopen jaren ruim is verdubbeld. Daar komt bij dat er jaarlijks al honderden ‘loodvrije’ viswedstrijden en evenementen zoals jeugdcursussen en vislessen worden georganiseerd. Ook via inruilacties en loodvrije pilotgebieden wordt door de hengelsport zelf al volop ingezet op de transitie naar een loodvrije sportvisserij. Dit met inachtneming dat loodverlies door sportvissers op het binnenwater met zo’n 8 ton per jaar veel lager ligt dan de eerder aangenomen 54 ton. In tegenstelling tot andere stoffen overschrijdt lood in 0% van de Nederlandse waterlichamen de norm.

Onlangs heeft de Stichting Gezond Water gemeenten in heel Nederland benaderd met het verzoek om loodgebruik door sportvissers lokaal te verbieden. Een onhaalbaar initiatief dat bovendien op de muziek vooruitloopt: samen met de overheid wordt door Sportvisserij Nederland al hard gewerkt aan een volledig loodvrije sportvisserij in 2027 via Europese maatregelen.

Lood is een zwaar metaal, wat schadelijk is voor mens en milieu en daarom wil de sportvisserij hier zelf ook van af. De Europese Commissie besluit in 2024 over een volledig gebruiks- en verkoopverbod voor vislood in de EU per 2027. Nu al lokaal een loodverbod instellen – waartoe gemeenten worden opgeroepen – is echter niet realistisch. Daarbij wordt namelijk totaal geen rekening gehouden met wat op korte termijn haalbaar is voor de handel, de consument en de handhaving.

LOODVRIJ STIMULEREN
Vanuit de door Sportvisserij Nederland en het Rijk ondertekende Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij Loodvrij 2022-2024 ligt de focus nu op de bewustwordingscampagne richting sportvissers over de gevolgen van loodgebruik voor mens en milieu. Dit vervolg op de Green Deal Sportvisserij Loodvrij zet in op het actief stimuleren van het gebruik van loodalternatieven. Sportvissers houden van de natuur, staan open voor loodvrij vissen en doen dit ook steeds meer. Maar voor het instellen van een lokaal loodverbod is het nog te vroeg: dat leidt nu tot ongewenste versnippering van regels en vergunningsvoorwaarden, met veel verwarring en onduidelijkheid bij zowel de sportvisser als handhaver tot gevolg. Een lokaal loodverbod leidt bovendien nog niet tot minder loodgebruik door sportvissers, zo wordt onderschreven door een onafhankelijke studie in opdracht van het ministerie van LNV. Sportvissers kunnen nu immers nog altijd lood aanschaffen. 

BRIEF NAAR GEMEENTEN
Sportvisserij Nederland heeft alle gemeenten daarom via een brief opgeroepen op om niet eenzijdig een loodverbod in te stellen. In plaats daarvan vraagt zij de gemeenten om bij te dragen aan de uitgebreide stimuleringscampagne om het loodgebruik verder terug te dringen. Tegelijkertijd roepen we sportvissers op om goed in de gaten te houden of er in hun gemeente een loodverbod op de agenda staat of komt. Is dit het geval? Neem dan contact op met het bestuur van jouw hengelsportvereniging, zodat die actie kan ondernemen richting de gemeente. Verenigingen kunnen daarbij voor ondersteuning een beroep doen op de verenigingsadviseur van de betreffende hengelsportfederatie.

ONLINE ZOEKFUNCTIE
In afwachting van een Europees verbod blijft Sportvisserij Nederland zich actief inzetten voor de transitie naar een loodvrije hengelsport. Zo wordt gewerkt aan een online zoekmogelijkheid in het assortiment aan loodvrije werp- en visgewichten van Nederlandse webshops. Hieruit blijkt dat het aanbod al behoorlijk is gegroeid, maar nog niet toereikend is. Deze nieuwe zoekfunctie – bedoeld voor de sportvisser c.q. consument – wordt op korte termijn gelanceerd en zal actief worden gepromoot richting sportvissers. Verder wordt door Rijkswaterstaat, Sportvisserij Nederland en Transitiebureau D&B onderzocht hoe de ‘adoptie’ van loodalternatieven door sportvissers kan worden versneld. Lees alles over loodvrij vissen op www.sportvisserijloodvrij.nl

In september heeft Bureau de Uitkomst een lezersonderzoek uitgevoerd onder de lezers van Hét VISblad. Dit om hun mening over het blad te peilen en hen te polsen over de digitale versie van dit magazine. De belangrijkste resultaten uit het onderzoek lichten we in dit artikel kort toe.

Voor het lezersonderzoek zijn 37.000 lezers benaderd. Mensen met een particulier abonnement (7.000), lezers die het blad via hun vereniging krijgen (10.000) en mensen die het magazine twee keer per jaar ontvangen omdat ze de (kleine) VISpas hebben (20.000). Zij kregen een kwantitatieve online vragenlijst voorgelegd over diverse aspecten van Hét VISblad. Daaruit blijkt dat vrijwel iedereen die het blad ontvangt dit ook leest. Diegenen die het blad bij de VISpas ontvangen, doen dit iets minder vaak dan de anderen. Leeftijd en hoe vaak men vist hebben daarbij nauwelijks invloed op hoeveel iemand van het blad leest. Ongeveer de helft van de exemplaren van Hét VISblad wordt behalve door de abonnee ook nog door anderen gelezen (kinderen, partner of andere familieleden).

POSITIEVE SCORES
Vistechnische artikelen zijn duidelijk favoriet bij de lezers. Ook de rubrieken ‘Visnieuws’ en ‘Wist je Dat?’ scoren hoog. De rubrieken ‘Spraakwater’, ‘Vuurdoop’ en met name ‘Wedstrijdvissen’ worden minder gelezen. Opvallend is dat bij de vistechnische verhalen lezers zowel pleiten voor meer basisartikelen als voor artikelen met meer tips voor gevorderden. Tevens geven sommige sportvissers maar geïnteresseerd te zijn in één vistechniek. Het overgrote deel van de lezers vindt Hét VISblad prettig leesbaar. Ook zijn ze tevreden over de vormgeving, fotografie, illustraties en cover: die worden elk met een acht als rapportcijfer beoordeeld.

PRINT EN ONLINE
Hét VISblad wordt per post naar de abonnees verstuurd en is sinds kort ook als digitaal magazine beschikbaar. Die laatste variant is minder populair: de printversie heeft (nog) duidelijk de voorkeur, bij alle soorten lezers. Leeftijd speelt hierbij wel een rol: hoe jonger de lezer, hoe minder negatief deze staat ten opzichte van het digitaal ontvangen van Hét VISblad. De combinatie van print en online scoort over het algemeen wel goed. Die route slaan we op dit moment dan ook in, zodat abonnees iedere editie op twee manieren kunnen lezen. Tenslotte willen we alle deelnemers aan het onderzoek hartelijk bedanken voor hun waardevolle feedback.

UITKOMSTEN LEZERSONDERZOEK

Bij het WK Kustvissen in Italië hebben de Nederlandse mannen voor een sensatie gezorgd door het goud te veroveren. Het oranje feest werd nog groter door de individuele wereldtitel die Frank Peene behaalde – de tweede in zijn carrière.

Op de Siciliaanse stranden waren alle ogen gericht op de Zuid-Europese landen, maar verraste Team Holland iedereen door er met het goud vandoor te gaan. “Bij de bookmakers stonden landen als Italië, Spanje en Kroatië bovenaan het lijstje. Zij zijn vertrouwd met de specifieke vistechnieken aan de Middellandse Zee, wij niet. Daarom is deze prestatie echt fantastisch”, prijst bondscoach Rob Punselie zijn ploeg die bestaat uit Marijn Gabriëlse, Kees Gillissen, Erik Hollestelle, Rico ’t Mannetje, Joeri Minderhoud, Frank Peene en assistent coach Ricardo Kalle.

INDIVIDUEEL GOUD
Verder was er ook individueel succes voor Frank Peene. Die wist zich heel knap naar de bovenste trede van het erepodium te vissen. Peene: “We hebben altijd geloofd in ons eigen kunnen en ons niet van de wijs laten brengen. Het is een geweldige teamprestatie, waar ik een extra gouden randje aan heb kunnen toevoegen.”

DUBBELSLAG ORANJE BIJ WK KUSTVISSEN

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm