DOOR: JORAN BAL
De hengelsport staat onder druk. Activisten, dierenbeschermingsorganisaties en de Partij voor de Dieren roeren zich en vragen zich af of sportvissen nog wel van deze tijd is. Om te kunnen blijven vissen is het daarom van belang dat hengelsportorganisaties de krachten bundelen, zichtbaar worden en hun verhaal voor de bühne brengen. Die boodschap klonk luid en duidelijk op de bijeenkomst die Sportvisserij Zuidwest Nederland in januari voor de bij haar aangesloten verenigingen organiseerde.
EIGEN
VERTEL HET
verhaal
_
KONINKLIJKE ROUTE
Aangezien bestuurders doorgaans ook geregeld als sportvisser aan de waterkant te vinden zijn, drukt Dijkstra hen op het hart om ook daar de koninklijke route te bewandelen. “Dus ga binnen de wet en met goed fatsoen te werk. Mocht je tijdens het vissen ineens dierenactivisten achter je hebben staan, zoek de confrontatie dan niet op. Dat gooit alleen maar olie op het vuur. Depolariseren is veel verstandiger.” Dijkstra weet uit ervaring dat dit soms lastig kan zijn. “Als ze in je nek staan te hijgen en het je onmogelijk maken om je passie uit te oefenen, wordt het bloed onder je nagels vandaan gehaald. Maar zorg dat je netjes blijft en het niet fysiek wordt. Pak desnoods je spullen bij elkaar om te verkassen naar elders of naar huis te gaan.” Tenslotte tipt hij de aanwezigen om altijd een opgeladen smartphone paraat te hebben. “Dan kun je alles filmen. Die video’s komen goed van pas als het onverhoopt noodzakelijk is.”
Klaas Dijkstra laat aan het begin van zijn presentatie in het clubhuis van hengelsportvereniging ERHV De Waal geen ruimte voor twijfel. “De uitdagingen waar de hengelsport mee wordt geconfronteerd zijn fors. Tegenstanders proberen de sportvisserij op verschillende manieren aan banden te leggen. Door via de lokale politiek de uitgifte van visrechten te beperken of te stoppen. Door verhuurde viswateren slecht of niet te onderhouden en zo sportvissen onmogelijk te maken. En door het imago van de hengelsport aan te tasten.” De ruim honderd aanwezigen in Ridderkerk-Rijsoord schuiven na deze waarschuwende woorden van de marketeer ietwat ongemakkelijk heen en weer op hun stoelen.
HONDENKAR: TOEN EN NU
De aandacht voor de hengelsport past volgens Dijkstra in een trend. “Het denken over dieren in de maatschappij is veranderd – mede omdat die tegenwoordig ver is afgedreven van de natuur. Vroeger was de hondenkar een vervoermiddel dat door een trekhond werd voortbewogen. Nu is het een kleine fietsaanhangwagen om honden in te vervoeren.” Met cijfermateriaal laat hij zien dat het aantal discussies rondom dierenwelzijn vanaf 2013 aanzienlijk is toegenomen. De belangrijkste reden hiervoor zijn sociale media. “Daar zie je dat beeldvorming door belangenorganisaties wordt gebruikt – en middels het verspreiden van misvattingen ook wordt misbruikt – om het probleem groter te maken en op de kaart te zetten. En soms met succes. In Arnhem stond in het coalitieakkoord dat de aflopende visrechten niet zouden worden verlengd (daar is op dit moment nog geen besluit over genomen, red.) en in Amersfoort werd recentelijk het weerhaakje verboden.”
KEN JE TEGENSTANDER
Tegenover dierenactivisme dien je volgens Dijkstra
beleid te zetten. “Dan kun je sneller acteren. Heb je
geen plan? Dan gaat het allemaal veel stroever”, zegt de marketeer. “Dit geldt voor de gehele georganiseerde sportvisserij: op landelijk niveau, op regionaal niveau en op lokaal niveau. Zorg dus dat je als vereniging voorbereid bent en de tegenstander kent. Want ook als er op dit moment op dit vlak nog niets speelt, kun je er gevoeglijk vanuit gaan dat je hier in de toekomst een keer mee te maken krijgt.” Voor het opstellen van beleid tipt Dijkstra de volgende stelregels. “Sta niet met je rug naar de samenleving, maar ga juist de dialoog aan. Spreek elkaar aan op onjuist handelen en probeer fouten niet recht te praten – fout is fout. Maar ga toch vooral actief de dialoog aan.”
‘Met
beperkte middelen
en inzet kun je als vereniging toch veel impact hebben’
PERSOONLIJK VERHAAL
Een van de aanwezigen op de bijeenkomst in Ridderkerk-Rijsoord was Roel de Beer. Vorig jaar sprak hij als sportvisser in bij de behandeling van de dierenwelzijnsnota in Breda. Die kennismaking met de bestuurlijke kant van de hengelsport resulteerde in een plek in het bestuur van HSV Baroniesche Hengelaars.
De dierenwelzijnsnota die vorig jaar op de agenda stond bij de gemeente Breda was in feite een verkapte vorm van het PvdD-partijprogramma. “Dat was niet zo gek, want het was opgesteld door de fractie van de Partij voor de Dieren. In die nota werden sportvissers zelfs stropers genoemd. Dat schoot bij mij totaal in het verkeerde keelgat”, zegt Roel de Beer. Toen hij vanuit Sportvisserij Zuidwest Nederland – waar hij als VIScoach reeds op de radar stond – werd benaderd om als betrokken Bredase burger op persoonlijke titel in te spreken, twijfelde De Beer dan ook geen seconde. “Als ik mijn steentje kan bijdragen aan het veiligstellen van de sportvisserij in mijn stad, doe ik dat graag.”
WELKOME BIJDRAGE
Zo stond De Beer eind vorig jaar als inspreker bij de behandeling van de dierenwelzijnsnota voor de gemeenteraad in Breda. “Hoewel je maximaal vijf minuten spreektijd krijgt, was ik door alle vragen die de raadsleden vervolgens aan me stelden toch vrij lang aan het woord. Doordat zij interesse toonden in mijn verhaal kon ik zaken nader toelichten en de discussie wat naar mijn hand zetten. De gemeenteraadsleden waren blij dat ik er was, vertelden ze me na afloop: ‘Wij weten vrijwel niets van de hengelsport en hadden het anders moeten doen met het eenzijdige verhaal van de PvdD’. Die drie uurtjes die het me kostte om de inspreekbijdrage in te studeren, waren dus bijzonder welbesteed.”
VOLDOENDE STEUN
Bij de voorbereidingen werd De Beer ondersteund door Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland. “Gedurende het hele traject heb ik me geen moment alleen gevoeld. Ze hebben geholpen met het schrijven van brieven en input aangeleverd voor de inspreekbijdrage. Ook nu heb ik nog regelmatig contact met de federatie: bij vragen over lastige onderwerpen houd ik altijd ruggenspraak met Sportvisserij Zuidwest Nederland.” Na zijn geslaagde optreden als inspreker is De Beer namelijk toegetreden tot het bestuur van de Baroniesche Hengelaars. “Als sportvisser was ik nooit echt geïnteresseerd in de politiek, maar nu de politiek wel interesse in ons toont – en helaas niet altijd in positieve zin – voel ik me wel geroepen om een tegengeluid te laten horen.”
MAATSCHAPPELIJKE ROL
Daarvoor kan De Beer gebruikmaken van zijn directe lijntjes met de politieke partijen, die voortvloeien uit diens inspraakbijdrage. “Dat maakt het makkelijker om zaken aan te kaarten. Als vereniging zijn we bijvoorbeeld bezig om onze maatschappelijk rol te pakken (denk aan visactiviteiten met ouderen en jongeren, opruimacties langs de waterkant, het inzamelen van lood) en waar mogelijk aan te haken bij gemeentelijk beleid. Zo zet je de vereniging steviger op de kaart. Zeker als de lijntjes met de lokale media kort zijn: zorg dat wordt gezien dat je goed bezig bent.” Aandacht en een positief imago voorkomen namelijk dat de hengelsport als politiek ‘wisselgeld’ kan worden ingezet. “Zelfs met weinig zetels in de raad kan de PvdD gevaarlijk worden als gevolg van het uitruilen van in te nemen standpunten. Daar staat gelukkig tegenover dat je als vereniging ook met beperkte middelen en inzet veel impact kunt hebben.”
Op de bijeenkomst in Ridderkerk-Rijsoord was er ook ruimte voor het verhaal van hengelsportverenigingen die al met tegenwind te maken kregen. Zo gaven Fons Jonkers (KEHV de Ruischvoorn, Tilburg) en Roel de Beer (HSV Baroniesche Hengelaars, Breda) voorbeelden van hoe zij met hun vereniging een positief en krachtig weerwoord boden op politieke weerstand tegen de sportvisserij.
STEEN IN DE VISVIJVER
‘De partijen in de gemeenteraad kenden ons niet, terwijl we de grootste vereniging van Tilburg zijn’
Een van de sprekers op de bijeenkomst in het clubhuis van ERHV De Waal was Fons Jonkers. De voorzitter van KEHV de Ruischvoorn uit Tilburg lichtte in zijn presentatie toe hoe zijn vereniging plotsklaps te maken kreeg met politieke tegenwind. Hij gaf ook aan hoe De Ruischvoorn daar op een positieve en constructieve manier mee wist om te gaan.
Een braakliggend terrein bij het clubgebouw van KEHV de Ruischvoorn in Tilburg vormde de aanleiding voor een spoedcursus politiek bewustzijn. “We kijken al vijftien jaar tegen een grasveld aan en zouden daar heel graag een vijver realiseren”, doet Jonkers de situatie uit de doeken. “Daar hangt echter wel een prijskaartje aan van maar liefst 500.000 euro – en dat geld hebben we niet op de plank liggen.” Om te zien of er vanuit de gemeente wellicht geld kon worden vrijgemaakt om bij te dragen in de kosten, zocht de vereniging contact met de lokale politiek. “Toen kwamen we erachter dat de partijen in de gemeenteraad ons niet kenden. Terwijl we met meer dan vijfduizend leden de grootste vereniging van Tilburg zijn.”
BELANGRIJKE WAARSCHUWING
Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 kwam de Partij voor de Dieren direct met kritische vragen over de aanleg van de visvijver en het plan om de Jeugd kijk- en doe dag van de Ruischvoorn te verbieden. “Dankzij onze contacten met de andere politieke partijen konden we gelukkig snel schakelen en de boel pareren. Het voorstel werd weggestemd, maar dit was wel een belangrijke waarschuwing”, zegt Jonkers. Vervolgens maakte het bestuur een factsheet over de vereniging. “Daarin vertellen we wie we zijn en wat we allemaal doen. Bijvoorbeeld dat de hengelsport voor mensen van alle rangen en standen is en in Tilburg een belangrijke sociaalmaatschappelijke rol vervult. Ook is er in de factsheet een passage over dierenwelzijn opgenomen.”
VERBINDING ZOEKEN
Jonkers adviseert andere verenigingen om ook de verbinding te zoeken met de politiek en de gemeente. “Wacht niet af tot er iets gebeurt, maar ga proactief aan de slag en zorg dat je lokaal overal bekend bent. Dan staat er een basis, zijn er reeds contacten en spreek je ook al wat meer de taal van de ambtenaren. Want het is niet de vraag of ze vanuit de Partij voor de Dieren met initiatieven gaan komen die de hengelsport schaden, maar enkel wanneer ze daarmee zullen komen.”
DOOR: JORAN BAL
EIGEN
VERTEL HET
verhaal
De hengelsport staat onder druk. Activisten, dierenbeschermings-organisaties en de Partij voor de Dieren roeren zich en vragen zich af of sportvissen nog wel van deze tijd is. Om te kunnen blijven vissen is het daarom van belang dat hengelsportorganisaties de krachten bundelen, zichtbaar worden en hun verhaal voor de bühne brengen. Die boodschap klonk luid en duidelijk op de bijeenkomst die Sportvisserij Zuidwest Nederland in januari voor de bij haar aangesloten verenigingen organiseerde.
_
‘Met
beperkte middelen
en inzet kun je als vereniging toch veel impact hebben’
PERSOONLIJK VERHAAL
Een van de aanwezigen op de bijeenkomst in Ridderkerk-Rijsoord was Roel de Beer. Vorig jaar sprak hij als sportvisser in bij de behandeling van de dierenwelzijnsnota in Breda. Die kennismaking met de bestuurlijke kant van de hengelsport resulteerde in een plek in het bestuur van HSV Baroniesche Hengelaars.
De dierenwelzijnsnota die vorig jaar op de agenda stond bij de gemeente Breda was in feite een verkapte vorm van het PvdD-partijprogramma. “Dat was niet zo gek, want het was opgesteld door de fractie van de Partij voor de Dieren. In die nota werden sportvissers zelfs stropers genoemd. Dat schoot bij mij totaal in het verkeerde keelgat”, zegt Roel de Beer. Toen hij vanuit Sportvisserij Zuidwest Nederland – waar hij als VIScoach reeds op de radar stond – werd benaderd om als betrokken Bredase burger op persoonlijke titel in te spreken, twijfelde De Beer dan ook geen seconde. “Als ik mijn steentje kan bijdragen aan het veiligstellen van de sportvisserij in mijn stad, doe ik dat graag.”
WELKOME BIJDRAGE
Zo stond De Beer eind vorig jaar als inspreker bij de behandeling van de dierenwelzijnsnota voor de gemeenteraad in Breda. “Hoewel je maximaal vijf minuten spreektijd krijgt, was ik door alle vragen die de raadsleden vervolgens aan me stelden toch vrij lang aan het woord. Doordat zij interesse toonden in mijn verhaal kon ik zaken nader toelichten en de discussie wat naar mijn hand zetten. De gemeenteraadsleden waren blij dat ik er was, vertelden ze me na afloop: ‘Wij weten vrijwel niets van de hengelsport en hadden het anders moeten doen met het eenzijdige verhaal van de PvdD’. Die drie uurtjes die het me kostte om de inspreekbijdrage in te studeren, waren dus bijzonder welbesteed.”
VOLDOENDE STEUN
Bij de voorbereidingen werd De Beer ondersteund door Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland. “Gedurende het hele traject heb ik me geen moment alleen gevoeld. Ze hebben geholpen met het schrijven van brieven en input aangeleverd voor de inspreekbijdrage. Ook nu heb ik nog regelmatig contact met de federatie: bij vragen over lastige onderwerpen houd ik altijd ruggenspraak met Sportvisserij Zuidwest Nederland.” Na zijn geslaagde optreden als inspreker is De Beer namelijk toegetreden tot het bestuur van de Baroniesche Hengelaars. “Als sportvisser was ik nooit echt geïnteresseerd in de politiek, maar nu de politiek wel interesse in ons toont – en helaas niet altijd in positieve zin – voel ik me wel geroepen om een tegengeluid te laten horen.”
MAATSCHAPPELIJKE ROL
Daarvoor kan De Beer gebruikmaken van zijn directe lijntjes met de politieke partijen, die voortvloeien uit diens inspraakbijdrage. “Dat maakt het makkelijker om zaken aan te kaarten. Als vereniging zijn we bijvoorbeeld bezig om onze maatschappelijk rol te pakken (denk aan visactiviteiten met ouderen en jongeren, opruimacties langs de waterkant, het inzamelen van lood) en waar mogelijk aan te haken bij gemeentelijk beleid. Zo zet je de vereniging steviger op de kaart. Zeker als de lijntjes met de lokale media kort zijn: zorg dat wordt gezien dat je goed bezig bent.” Aandacht en een positief imago voorkomen namelijk dat de hengelsport als politiek ‘wisselgeld’ kan worden ingezet. “Zelfs met weinig zetels in de raad kan de PvdD gevaarlijk worden als gevolg van het uitruilen van in te nemen standpunten. Daar staat gelukkig tegenover dat je als vereniging ook met beperkte middelen en inzet veel impact kunt hebben.”
Klaas Dijkstra laat aan het begin van zijn presentatie in het clubhuis van hengelsportvereniging ERHV De Waal geen ruimte voor twijfel. “De uitdagingen waar de hengelsport mee wordt geconfronteerd zijn fors. Tegenstanders proberen de sportvisserij op verschillende manieren aan banden te leggen. Door via de lokale politiek de uitgifte van visrechten te beperken of te stoppen. Door verhuurde viswateren slecht of niet te onderhouden en zo sportvissen onmogelijk te maken. En door het imago van de hengelsport aan te tasten.” De ruim honderd aanwezigen in Ridderkerk-Rijsoord schuiven na deze waarschuwende woorden van de marketeer ietwat ongemakkelijk heen en weer op hun stoelen.
HONDENKAR: TOEN EN NU
De aandacht voor de hengelsport past volgens Dijkstra in een trend. “Het denken over dieren in de maatschappij is veranderd – mede omdat die tegen-woordig ver is afgedreven van de natuur. Vroeger was de hondenkar een vervoermiddel dat door een trekhond werd voortbewogen. Nu is het een kleine fietsaanhangwagen om honden in te vervoeren.” Met cijfermateriaal laat hij zien dat het aantal discussies rondom dierenwelzijn vanaf 2013 aanzienlijk is toegenomen. De belangrijkste reden hiervoor zijn sociale media. “Daar zie je dat beeldvorming door belangen-organisaties wordt gebruikt – en middels het verspreiden van misvattingen ook wordt misbruikt – om het probleem groter te maken en op de kaart te zetten. En soms met succes. In Arnhem stond in het coalitieakkoord dat de aflopende visrechten niet zouden worden verlengd (daar is op dit moment nog geen besluit over genomen, red.) en in Amersfoort werd recentelijk het weerhaakje verboden.”
KEN JE TEGENSTANDER
Tegenover dierenactivisme dien je volgens Dijkstra beleid te zetten. “Dan kun je sneller acteren. Heb je geen plan? Dan gaat het allemaal veel stroever”, zegt de marketeer. “Dit geldt voor de gehele georganiseerde sportvisserij: op landelijk niveau, op regionaal niveau en op lokaal niveau. Zorg dus dat je als vereniging voorbereid bent en de tegenstander kent. Want ook als er op dit moment op dit vlak nog niets speelt, kun je er gevoeglijk vanuit gaan dat je hier in de toekomst een keer mee te maken krijgt.” Voor het opstellen van beleid tipt Dijkstra de volgende stelregels. “Sta niet met je rug naar de samenleving, maar ga juist de dialoog aan. Spreek elkaar aan op onjuist handelen en probeer fouten niet recht te praten – fout is fout. Maar ga toch vooral actief de dialoog aan.”
KONINKLIJKE ROUTE
Aangezien bestuurders doorgaans ook geregeld als sportvisser aan de waterkant te vinden zijn, drukt Dijkstra hen op het hart om ook daar de koninklijke route te bewandelen. “Dus ga binnen de wet en met goed fatsoen te werk. Mocht je tijdens het vissen ineens dierenactivisten achter je hebben staan, zoek de confrontatie dan niet op. Dat gooit alleen maar olie op het vuur. Depolariseren is veel verstandiger.” Dijkstra weet uit ervaring dat dit soms lastig kan zijn. “Als ze in je nek staan te hijgen en het je onmogelijk maken om je passie uit te oefenen, wordt het bloed onder je nagels vandaan gehaald. Maar zorg dat je netjes blijft en het niet fysiek wordt. Pak desnoods je spullen bij elkaar om te verkassen naar elders of naar huis te gaan.” Tenslotte tipt hij de aanwezigen om altijd een opgeladen smartphone paraat te hebben. “Dan kun je alles filmen. Die video’s komen goed van pas als het onverhoopt noodzakelijk is.”
Op de bijeenkomst in Ridderkerk-Rijsoord was er ook ruimte voor het verhaal van hengelsportverenigingen die al met tegenwind te maken kregen. Zo gaven Fons Jonkers (KEHV de Ruischvoorn, Tilburg) en Roel de Beer (HSV Baroniesche Hengelaars, Breda) voorbeelden van hoe zij met hun vereniging een positief en krachtig weerwoord boden op politieke weerstand tegen de sportvisserij.
STEEN IN DE VISVIJVER
‘De partijen in de gemeente-raad kenden ons niet, terwijl we de grootste vereniging van Tilburg zijn’
Een van de sprekers op de bijeenkomst in het clubhuis van ERHV De Waal was Fons Jonkers. De voorzitter van KEHV de Ruischvoorn uit Tilburg lichtte in zijn presentatie toe hoe zijn vereniging plotsklaps te maken kreeg met politieke tegenwind. Hij gaf ook aan hoe De Ruischvoorn daar op een positieve en constructieve manier mee wist om te gaan.
Een braakliggend terrein bij het clubgebouw van KEHV de Ruischvoorn in Tilburg vormde de aanleiding voor een spoedcursus politiek bewustzijn. “We kijken al vijftien jaar tegen een grasveld aan en zouden daar heel graag een vijver realiseren”, doet Jonkers de situatie uit de doeken. “Daar hangt echter wel een prijskaartje aan van maar liefst 500.000 euro – en dat geld hebben we niet op de plank liggen.” Om te zien of er vanuit de gemeente wellicht geld kon worden vrijgemaakt om bij te dragen in de kosten, zocht de vereniging contact met de lokale politiek. “Toen kwamen we erachter dat de partijen in de gemeenteraad ons niet kenden. Terwijl we met meer dan vijfduizend leden de grootste vereniging van Tilburg zijn.”
BELANGRIJKE WAARSCHUWING
Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 kwam de Partij voor de Dieren direct met kritische vragen over de aanleg van de visvijver en het plan om de Jeugd kijk- en doe dag van de Ruischvoorn te verbieden. “Dankzij onze contacten met de andere politieke partijen konden we gelukkig snel schakelen en de boel pareren. Het voorstel werd weggestemd, maar dit was wel een belangrijke waarschuwing”, zegt Jonkers. Vervolgens maakte het bestuur een factsheet over de vereniging. “Daarin vertellen we wie we zijn en wat we allemaal doen. Bijvoorbeeld dat de hengelsport voor mensen van alle rangen en standen is en in Tilburg een belangrijke sociaalmaatschappelijke rol vervult. Ook is er in de factsheet een passage over dierenwelzijn opgenomen.”
VERBINDING ZOEKEN
Jonkers adviseert andere verenigingen om ook de verbinding te zoeken met de politiek en de gemeente. “Wacht niet af tot er iets gebeurt, maar ga proactief aan de slag en zorg dat je lokaal overal bekend bent. Dan staat er een basis, zijn er reeds contacten en spreek je ook al wat meer de taal van de ambtenaren. Want het is niet de vraag of ze vanuit de Partij voor de Dieren met initiatieven gaan komen die de hengelsport schaden, maar enkel wanneer ze daarmee zullen komen.”